פרפקציוניזם
עמית שלום,
פיטרו אותי לפני חודש מחברת הייטק שבה עבדתי כשנתיים בלי שום הצדקה. זה קרה אחרי שעבדתי על פרויקט מסוים עם הבוס שלי, והופתעתי לגלות שדווקא הוא מזלזל ומעגל פינות. הוא לא לקח את המשימה ברצינות, ויצא להפסקות ארוכות, בהן פטפט עם שאר חברי הצוות. אני באופן כללי מקפיד להשקיע את כולי רק בעבודה, וגם הפעם השקעתי שעות רבות בבדיקת כל הפרטים. אני חושב שדרך העבודה הרצינית והיסודית שלי איימה עליו, לכן הוא פיטר אותי. מה דעתך? האם יש דרך לדעת מראש, שמדובר בבוס כזה?
ליאור
היי ליאור
בוא ננסה להבין.
אפשרות אחת, היא שפיטרו אותך, בגלל שאתה מאיים על הבוס, ואפשרות שניה היא שזה קרה בגלל שאתה פרפקציוניסט.
פרפקציוניסט הוא אדם ששואף לשלמות. מה רע בזה? תשאל, כולנו מעריכים שלמות. הבעיה היא שפרפקציוניסטים לא יכולים אחרת, הם לא גמישים, ולא מבדילים בין עיקר לתפל בהשקעה שלהם. כשעובדים בארגון יש עוד דברים שחשובים מלבד שלמות: עמידה בלוח זמנים, חלוקת משאבים נכונה, עבודת צוות ועוד. למען אלה לפעמים צריך לעשות וויתורים, ולא בטוח שאתה מסוגל . בדוק עם עצמך, האם קורה לך, שהבוס מורה לסיים את המשימה, ואילו אתה מתעקש להתעכב בבדיקה של פרטים קטנים ולא מהותיים? או אולי בשיוף אחרון של מצגת, שאף אחד לא יקדיש לה תשומת לב - האם יכול להיות שבהתאם לכך, אתה מזניח את היחסים הבין אישיים, שכל כך חשובים בעבודת צוות?
מה מאפיין פרפקציוניסטים מבחינה פנימית?
הרבה פעמים החשיבה שלהם, היא חשיבה של קצוות, אם זה לא מושלם, זה לא שווה בעיניהם בכלל. אם הם לא משיגים תוצאה מושלמת, מיד הם נזרקים לקצה השני, אז מגיעות תחושות כשלון, חוסר ערך , אשמה ודיכאון. בנפשו של הפרפקציוניסט קיים נוגש עבדים רודפני ומאיים, שלא נותן לו מנוח, הוא דורש שלמות, ומאיים בעונש כואב לנוכח כל פספוס אפילו הקטן ביותר. העונש הינו התחושות והמחשבות השליליות. אני לא מקנא בבית הסוהר הרגשי שבו הוא, אתה, חי.
מה עושים?
לא קל לשנות פרפקציוניזם, לא בטוח שצריך, אם אתה מרגיש שאתה אכן פרפקציוניסט, תוכל לחפש עבודות שמתאימות לך יותר . אלו לרוב עבודות שמערבות פחות עבודת צוות, ולוח הזמנים שלהן גמיש יותר, או לחילופין שהשלמות בהן היא ערך עליון. אם תבחר לשנות את הנטייה, דע שזה כרוך בתהליך מורכב. אפשר להתחיל בבדיקה עצמית מה קורה לך, כשאתה לא משיג תוצאה מושלמת. ניתן לנהל יומן שבו תרשום מהן המחשבות והתחושות שמתעוררות. אחר כך ניתן לתרגל בכוונה תחילה מצבים, שבהם תגיש עבודה לא מושלמת. הרעיון הוא לבחון, אם אפשר לקבל את התחושות והמחשבות השליליות, ופחות להיבהל מהן. זה לא קל כי לעיתים התחושות קשות, כמו כן לעיתים הקושי קשור למאפיינים עמוקים באישיות, לכן כדאי לחשוב גם על ליווי של איש מקצוע.
עוד על טיפול פסיכולוגי ועל פסיכולוגיה:
פסיכולוג | פסיכולוג קליני מסביר על טיפול פסיכולוגי לצעירים
עמית ורהפטיג, פסיכולוג קליני יוצר הדרכות ברשת בנושא טיפול פסיכולוגי לצעירים